Offerte opvragen Bereken wat je bespaart

Wat zoek je?

Generic filters
Exact matches only

Veelgestelde vragen

Over Air Conditioners en onze dienstverlening

Veelgestelde vragen

  • Gebruiken airco's veel stroom?

    Steeds meer mensen gebruiken een airco om in de winter te verwarmen, juist omdat ze zo energiezuinig zijn. Door de warmtepomp functie krijg je voor 1 kWh aan elektriciteit gemiddeld over het jaar 4 kWh aan warmte. Verwarmen met je airco is dus ook zuiniger dan met je CV of een straalkachel.

    Bij koelen ligt het een beetje anders omdat je uiteraard meer stroom gebruikt dan wanneer je geen airco hebt en zit te zweten. Toch wordt in Nederland niet veel energie gebruikt om te koelen vergeleken met zuidelijke landen. Mijn eigen airco gebruikt in de zomer maar iets van 25 kWh. Het is meestal niet heel erg heet in Nederland, en moderne airco’s zijn heel efficiënte warmtepompen. Als je ook zonnepanelen op je huis hebt wordt de stroom van de airco rechtstreeks gemaakt door de zon. Dit is een hele goede combinatie.

     

  • Hoe lang gaat een airco mee?

    Bij goed onderhoud gaat een airco tien jaar mee. Soms komen we nog veel oudere modellen tegen.

  • Hoeveel kost een airco?

    De prijs van een airco inclusief installatie begint rond de 1600 euro inclusief btw. Afhankelijk van de grootte, het model en het leidingwerk kan de prijs flink oplopen. Neem contact op voor een offerte op maat.

  • Kan ik verwarmen met een airco?

    Een airco is uiterst geschikt om te verwarmen. Een airco is een lucht-lucht warmtepomp en haalt het grootste deel van zijn energie uit de buitenlucht. Gemiddeld over het jaar genomen krijg je voor 1 kWh aan elektriciteit wel 4 kWh aan warmte, zomaar gratis uit de buitenlucht. Deze verhouding noemen ze seasonal coefficient of performance (SCOP). Per merk en model verschilt deze SCOP en loopt bij bepaalde modellen zelfs op tot boven de 5.

    Vooral bij huizen zonder vloerverwarming kan je een airco goed gebruiken om je huis te verduurzamen. Je gebruikt gewoon je airco als verwarming in plaats van je CV. Een tip is om deze de hele dag aan te laten staan. Een airco is namelijk niet zo geschikt om je huis snel in een paar minuten op te warmen. Net als bij een gewone warmtepomp werkt hij het best als hij langdurig rustig staat te draaien. Het is verstandig om je CV achter de hand te houden als je even snel wil verwarmen en voor als het vriest. Een airco wordt minder efficiënt als het buiten erg koud wordt. Ook gaat de buitenunit dan meer geluid maken omdat hij extra hard moet werken.

  • Maken airco's lawaai

    Allereerst zit er verschil tussen de binnen- en buitenunit. De binnenunit is vaak fluisterstil op de laagste ventilatorstand, bijvoorbeeld 19 dB voor de kleine modellen van LG en Daikin. De zwaardere modellen maken iets meer geluid, vooral LG, en het is goed om daar rekening mee te houden in uw keuze. Al deze gegevens kan je vinden in de datasheet van de airco. Op onze productpagina’s kan je deze datasheets downloaden

    De buitenunit maakt veel meer geluid. Afhankelijk van het model ligt het maximum tussen de 45 en 56dB. Hoeveel geluid een unit maakt is afhankelijk van hoe hard de unit moet werken. Als het hard vriest en je wil je huis verwarmen dan zal hij veel harder moeten werken dan in de herfst en lente. Met koelen maakt hij sowieso minder geluid. Dat komt ook omdat je dan maar een klein temperatuurverschil hoeft te overbruggen, bijvoorbeeld van 35 graden naar 25 (verschil van 10 graden). Als het -5 graden is en je wilt het binnen 21 graden hebben is dat een temperatuurverschil van 26 graden.

    Sinds 1 april 2021 zijn er nieuwe richtlijnen vanuit de overheid over het geluid dat warmtepompen mogen maken. Overdag mag een airco op de erfgrens met de buren maximaal 40 dB geluid maken. ‘S nachts geldt een maximum van 30 dB. Veel airco’s hebben daarom een nachtstand waardoor ze 10 dB minder geluid maken. Ze werken hierdoor wel minder hard. Het is dus belangrijk de airco op voldoende afstand te plaatsen van de erfgrens. De overheid heeft hier in samenwerking met TNO een rekentool voor ontwikkeld. Deze is helaas zeer complex in gebruik, en ik verwacht dat de meeste installateurs hier niet mee kunnen werken. Momenteel doen wij dit ook niet, maar wellicht gaan we dit in de toekomst aanbieden. Op deze pagina vind je meer informatie.

  • Moet ik onderhoud (laten) doen aan mijn airco?

    Zelf moet je met regelmaat het filter van de binnenunit schoonmaken. Zo voorkom je dat het filter helemaal vol komt te zitten met stof en de lucht niet meer goed circuleert. Dit kan zorgen voor extra energieverbruik en nare luchtjes.

    Een keer per jaar moet de airco gecontroleerd worden door een monteur. De airco wordt dan gecontroleerd op lekdichtheid en of er nog voldoende koelgas in zit. Bij de binnenunit worden alle filters en de condenswaterbak gereinigd, ook wordt de verdamper gedesinfecteerd. De buitenunit wordt gecontroleerd en schoon geblazen zodat lucht weer ongehinderd door de condensor kan blazen. Er wordt een meetrapport opgemaakt wat in uw online portal komt voor wettelijke verplichte STEK administratie.

  • Hoe lang duurt de montage?

    De vuistregel is dat de montage één dag duurt voor twee tot drie airco units. Zijn het er meer dan duurt het vaak twee dagen. De hoeveelheid werk is erg afhankelijk van het leidingtraject.

  • Welke airco heb ik nodig voor mijn kamer?

    Met het vloeroppervlak van je kamer kan je op een eenvoudige manier bepalen welke airco je nodig hebt.

    Model LG Vermogen in kW Oppervlak kamer in m2
    PC09 2,5 0-28
    PC12 3,5 28-40
    PC18 5 40-60
    PC24 6,6 60-75

    Verschillende factoren kunnen beïnvloeden hoe snel een kamer opwarmt of afkoelt. Is je kamer erg heet in de zomer omdat hij vol in de zon ligt en het vloeroppervlak zit op het randje, neem dan een model groter. Aan de andere kant als het juist meevalt kan je misschien beter een kleiner model nemen. Die maken namelijk minder geluid.

Vragen over de montage

  • Hoe lang duurt de montage?

    De vuistregel is dat de montage één dag duurt voor twee tot drie airco units. Zijn het er meer dan duurt het vaak twee dagen. De hoeveelheid werk is erg afhankelijk van het leidingtraject.